27 Temmuz 2015 Pazartesi

Nasreddin Hoca’nın Maya Çaldığı Göl; Akşehir Gölü

Akşehir Gölü, Emir Dağı ve Sultan Dağları’’nın arasında yer almaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Konya ilimize bağlı Akşehir ilçesinin yanında bulunmaktadır. İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illerinin sınırları içerisindedir. Kapalı bir havzadır yani dışarıya akıntısı bulunmamaktadır. Buna rağmen tuzluluk oranı çok azdır. Büyüklük olarak Türkiye’de 5. Sırada bulunmaktadır.
Eskiden Akşehir Gölü’’nün Ebir Gölü ile Taşköprü Çayı vasıtasıyla bağlantısı bulunmaktaydı. Ancak inşa edilen sulama kanalları ile birlikte bu bağlantı kesilmiştir.
Sığ bir göldür. Akşehir Gölü’’nün su seviyesi mevsimlere göre çok fazla değişiklik göstermektedir. Göldeki su derinliği 2-4 metre arasında değişiklik göstermektedir. Akşehir Gölü; sürekli ve mevsimlik derler, göl çevresinde bulunan yeraltı suları, Aynacı, Şimşek, Kap, Cevizli, Engilli, Adıyan, Tekke, Evliya, Sorkunlu, Nadir Çayları ve yağışlarla beslenmektedir. Buharlaşma ve sulama için kullanılan sularla boşalımı sağlanmaktadır.
6622_aksehir_golu_ozellikleriSazan ve turna gibi balıkların yanı sıra 5 çeşit balık türü bulunmaktadır. Bu nedenle bol gıdalı göl sınıfında bulunmaktadır. Eber Gölü’’nde bulunan bütün kuş türlerine Akşehir Gölü’’nde de rastlamak mümkündür. Gölde bulunan geniş sazlıklar su kuşlarının bütün ihtiyaçlarını karşılayacak elverişli ortamı sağlamaktadır. Gölde sonbahar aylarında bulunan kuş türleri; yaban kazı, pelikan, yağmurcun, balıkçıl, dalgıç ve yaban ördeğidir. Gölde yaklaşık 60 bin- 80 bin arası kuş bulunmaktadır. Kış aylarında ise gölde kuş sayında önemli azalma görülmektedir.
Akşehir Gölü’’nün çevresinde elma bahçelerinin ve kiraz bahçelerinin sayısı günden güne artış göstermektedir.
Göl yanlış kullanımlardan dolayı 1997 yılında kurumaya yüz tutmuştur. Ancak 2009 yılında yağışların bollaşması sebebiyle göldeki su miktarı tekrardan artış göstermiştir.
Ayrıca Akşehir Gölü’’nün kültürel olarak da çok büyük önemi vardır. Nasreddin Hocamız’ın fıkrasında maya çaldığı göl, Akşehir Gölü’’dür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder